Paljon bussilla kulkeneena voin vain ihmetellä yhtä asiaa: eivätkö ihmiset voi olla ilman tupakkaa edes viisi-kymmenen minuttia? Jos joku ihminen, joka on lähtöpysäkillään jo tupakoinut, ja keskustaan pääsee viidessä minuutissa, miksi mennä keskustan pysäkille tupakoimaan, kun bussi jää hetkeksi seisomaan sinne, ja nousta takaisin kyytiin, kun bussi lähtee? Riippuvuus tupakasta on säälittävintä, mihin ihminen itsensä ajaa heti huume- ja alkoholiriippuvuuden jälkeen.

Kurssilla ollessani olin ainoa, joka ei tupakoinut eikä edes sietänyt sen hajua. Myös sen vuoksi jäin yksin. Minulla ei ole valtaa pyytää muita ihmisiä lopettamaan epäterveelliset tapansa ja mieluummin tulemaan minun kanssani lounaalle, joten olen mieluummin yksin kuin epämiellyttävänhajuisessa seurassa. Mutta että sen piti tapahtua ihan joka välissä. Tilanne on siis tämä: seitsemän tuntia opiskelua päivässä, taukoja kuusi. Jo opiskelutuntien ajan aikana menee kuusi tupakkaa 28 askin rasiasta, plus tupakat ennen ja jälkeen työpäivän. Ja tupakka-aski maksaa maltaita jo muutenkin - ja ostaja on pitkäaikaistyötön.

Siitä päästäänkin erittäin hyvään kysymykseen: miten työttömällä on oikein rahaa tupakkaan? Työtön tunnetusti elää työmarkkinatuen tai työttömyyspäivärahan armoilla, sekä tarpeen vaatiessa saa asumistukea, toimeentulotukea ja muita tukia. Ne pienet rahat pitäisi käyttää vuokraan, muihin laskuihin ja ruokaan. Ja säästää loput johonkin mukavaan, kuten uusiin vaatteisiin tms.

Tupakoinnin voisi ymmärtää, jos menisi yksi tupakka päivässä. 28 tupakan askista sitä riittäisi noin kuukausi. Mutta kun on ihan pakko käydä ihan joka välissä tupakkatauolla. Pahimmassa tapauksessa tupakkapaikka on jalkakäytävällä, josta myös tupakoimattomat kulkevat, eikä parkkipaikan kaukaisimmassa nurkassa metsän reunalla. Eikä välitetä siitä, mitä tupakoimattomat siitä ajattelevat. Kyllä tupakoimattomillakin on oikeutensa! Heillä on oikeus nauttia puhdasta, raikasta ilmaa, joka piristää paljon tehokkaammin kuin nikotiini! Tupakoimattomillakin on oikeus istua bussipysäkin penkillä katoksessa, kun sataa, se ei ole vain ja ainoastaan tupakoivien oikeus!

Tupakoivat ihmiset myös haisevat kamalalta. Tekisi mieli sanoa heille: käykää suihkussa
.